2004 – Kind an Huus

                                                                                                    Henk Karstens – Kind an Huus

kind4

Het spel draait om twee naast elkaar wonende boerenfamilies Hilbert Kwant en Berend Joesten, de ene met een zoon Jan en de andere met een dochter Roelie.
De heren zijn beiden lid van de gemeenteraad en de boerinnen Annechie en Geesie hebben nog al wat te stellen met hun dorstige echtgenoten.

kind6 kind2

Het punt dat tot de intrige van het spel leidt, is dat Hilbert voorwendt een buitenechtelijke dochter Lenie te hebben, voor wie hij een alimentatie dient te betalen.
Van het geld dat zijn vrouw hem maandelijks toestaat over te maken, zetten de buurlui zo nu en dan de bloemetjes buiten.

De problemen worden levensgroot als Lenie, onder voorwendsel van een baan te zullen krijgen, opduikt bij gelegenheid van haar vaders vijftigste verjaardag. Hoewel het spel bewust ingewikkeld wordt gehouden, doorziet de toeschouwer glashelder wat er gaande is.

Dankzij de amoureuze elementen in het spel wordt er nog een schepje bovenop gedaan, wanneer het slotbedrijf met veel geraas de uiteindelijke waarheid boven tafel moet brengen.

kind0 kind

 

Gerard Beuvink gaf uitstekend invulling aan zijn rol als intrigerende vader Hilbert Kwant. In Gerard Dunhof trof hij als buurman Berend Joesten een rustige tegenpool als toeverlaat. Spontaan, maar evenzeer ontwapenend, was het optreden van Tineke Potman als de onbekende dochter Lenie Hummel, die zich herhaaldelijk anders moest voordoen en uiten
Met een min of meer sterke rolbezetting
van Marijke Hovestad (Annechie Kwant)
en Grady Benschop (Geesie Joesten)
waren de mannelijke echtelieden verzekerdkind1
van een ferm vrouwelijk tegenspel.
Goed ingeleefd in haar rol zette Wendy Meijer
op een geloofwaardige manier het buurmeisje
Roelie Joesten op de planken in haar contact
et Alfons Augustijn,
die een zwierige postbode Willem Bos uitbeeldde
Gonny van Galen vertolkte een charmante moeder
Hummel.
René Jochem en Sieb Meijer droegen respectievelijk
als buurjongen Jan Kwant en knecht Harm
bij aan het duidelijke succes van het stuk.
Regie: Marga Biesma